Internet of Things: what’s in it for me?

De laatste tijd wordt er veel gesproken en geschreven over Internet of Things (IoT). Voor velen nog een onbekend begrip, al heb je er al onbewust mee te maken. En is het minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Wat kun jij als gewone burger er eigenlijk mee?

Internet of Things: alle producten die met het internet verbonden zijn en over het internet met elkaar kunnen communiceren. smartphones, tablets en computers vallen hier echter niet onder! Met de smartphone en tablet echter is de ontwikkeling van Internet of Things in een stroomversnelling gekomen, doordat je de meeste IoT apparaten of toepassingen met je smartphone of tablet op afstand kunt  bedienen en monitoren. Iot kom je bijna overal tegen. Hieronder een aantal voorbeelden en toepassingen.

Steden (‘Smart Cities’): denk aan (slimme) straatverlichting – die aangaat op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Of de koppelingen met navigatiesystemen die precies aangeven waar en hoeveel vrije parkeerplekken er zijn in een bepaald gebied. Dit bespaart je een hoop frustratie en tijd.

Industrie: sensoren die voorraden in de gaten houden en daardoor automatisch nieuwe voorraden kunnen bestellen; of op basis van de data die de sensoren verzamelen voorspellingen kunnen doen waardoor je kunt inschatten wanneer er onderhoud moet worden gepleegd. Zo is het ook mogelijk om uit de data te halen wanneer een onderdeel van een machine vervangen moet worden voordat deze echt stuk gaat.

Winkels: op basis van Beacons die in de winkels staan opgesteld, krijg je interessante aanbiedingen gepusht naar je smartphone. Of wanneer je opzoek bent naar een bepaald product in een winkel, dan kun je er met je smartphone naartoe navigeren; een uitkomst in bouwmarkten bijvoorbeeld!

De gewone burger, jij en ik: wanneer we het over IoT en de consument hebben, dan lees of hoor je vaak twee dingen: smart home en de slimme koelkast. De koelkast die automatisch een pak melk bestelt zodra hij merkt dat deze halfvol is. Voor sommigen gaat dit nu te ver, ook omdat de behoefte er simpelweg nog niet is. Maar ook de slimme thermosstaat valt onder de categorie Internet of Things.

Enkele mooie toepassingen

Echter IoT heeft op dit moment al zoveel interessants en leuke dingen te bieden en voor jou licht ik een tipje van de sluier op.

De voorbeelden die ik geef zijn maar een hele kleine greep van wat ons te wachten staat. Laten we kijken wat er al is en hoe veel mensen thuis al met IoT in aanraking komen. Een draadloze printer of wifi printer valt al onder de noemer IoT device.
Je kunt ze zowel binnenshuis als buitenshuis op afstand bedienen en ze geven tegenwoordig  ook aan wanneer je de cartridges moet vervangen. Bij Hewlett Pacard gaan ze nog een stap verder, want daar krijg je automatisch je inkt toegestuurd zodra je een x aantal pagina’s hebt uitgeprint. Maar ook een IP Camera of een Smart TV valt onder de noemer IoT. Ook dit zijn producten die op het internet zijn aangesloten en die je op afstand en met je smartphone kunt bedienen.

Een stapje verder:

By | 2017-11-12T15:14:28+00:00 July 15th, 2017|Blog Internet of Things|
Mis deze kans niet!
Schrijf je in op onze Smart Home nieuwsflits en maak elke maand kans op een Google Chromecast.

 
Inschrijven
close-link