Domotica in een vogelvlucht

Domotica, ook wel bekend als huisautomatisering of smart home, maakt van je huis een persoonlijke assistent voor je drukke levensstijl. Het bespaart je tijd en geld en brengt je het gemak en de gemoedsrust, iets dat tot nu toe nog niet mogelijk was. Hoe werkt dit allemaal? Je kunt met behulp van je smartphone, een tablet of een computer je elektronische apparaten bij jou thuis bedienen en in de gaten houden.

Vrijwel alle elektronische apparaten in jouw huis kunnen voor jouw gemak en comfort op afstand bedienbaar worden gemaakt en geautomatiseerd worden. Door middel van een WiFi-deurbel kun je zien wie er voor de deur staat en met een slim deurslot kun je iemand binnenlaten. Je kunt wanneer het lichter in huis wordt de lichten automatisch laten dimmen en weer automatisch aan laten gaan wanneer het donker wordt. Je kunt automatisch een berichtje krijgen wanneer de kinderen thuiskomen uit school of wanneer de kelder zorgwekkend vochtig wordt. Het beste van alles is dat deze mogelijkheden gemakkelijk toegevoegd kunnen worden aan elk type woning omdat het eenvoudig te bedienen en betaalbaar is. Zodra je aan je eigen woning automatisering hebt toegevoegd en de controle hebt, zul je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund!

Hoe kun je beginnen?

Er zijn tal van domotica-/huisautomatiseringsopties voor je beschikbaar, variërend van eenvoudige controle over één apparaat tot krachtige open systemen, die op commando het hele huis en extra locaties zoals bijvoorbeeld een vakantiehuisje of een klein bedrijf in de gaten kunnen houden. De beste manier om te beginnen is om uit te zoeken wat je mogelijkheden zijn en om die mogelijkheden met je eigen specifieke behoeften te laten overeenkomen.

Er zijn twee belangrijke benaderingen voor een smart home. Een daarvan concentreert zich op één taak en het apparaat (zoals bijvoorbeeld een op afstand bestuurbare thermostaat) of een kleine groep van apparaten (zoals bijvoorbeeld de verlichting thuis) en gebruikt een eigen technologie, die alleen voor die apparaten werkt. Deze “point to point” oplossingen zijn geweldig als je maar een specifieke taak hoeft uit te voeren. Omdat veel van deze point to point oplossingen op zichzelf staan, kunnen toestellen van verschillende merken vaak niet samenwerken.

Nu zijn er echter wel oplossingen om deze producten van verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren. Ik wil er twee bekijken. Allereerst wil ik vermelden dat er meerdere oplossingen beschikbaar zijn, maar de twee die nu besproken worden zijn ook in Nederland verkrijgbaar of toepasbaar.

De eerste oplossing is If This Then That oftewel IFTTT. IFTTT is een gratis communicatie protocol dat verschillende smart home apparaten en diensten via het internet (in de cloud) met elkaar verbindt. Het leuke aan IFTTT is dat je geen programmeer kennis nodig hebt om alles aan de praat te kunnen krijgen.

 

De tweede oplossing is HomeKit, de Woning-app van Apple. Met HomeKit van Apple kun je alle apparaten die HomeKit ondersteunen met elkaar laten communiceren en en vanuit één app, de Woning-app, bedienen. Een leuk voordeel van HomeKit is dat je de apparaten ook door middel van Siri kunt aansturen met je stem.

De andere benadering van domotica is door het gebruik van een “standaard” besturingssysteem of een protocol. Dit begint met de controle over een enkel apparaat (zoals bijvoorbeeld een thermostaat) en kan worden uitgebreid naar veel verschillende apparaten zoals deursloten, beveiligingscamera’s en slimme elektrische stopcontacten.

Standaard systeemoplossingen/protocollen

Bij deze oplossing wordt er een gemeenschappelijke reeks van regels of normen gevolgd waardoor er een enkel, allesomvattend, “ecosysteem” wordt gecreëerd. Hierdoor kunnen veel verschillende producten en technologieën, die worden ondersteund door meerdere fabrikanten, met elkaar samenwerken. Vaak worden deze ecosystemen bepaald door certificatieprogramma’s en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun naam. Zwave en Zigbee zijn twee bekende standaard protocollen. Standaard systemen maken het mogelijk om van een point to point oplossing uit te breiden naar een compleet huisautmatiseringssysteem, zonder dat je daarvoor bij hetzelfde merk hoeft te blijven. Vaak bieden deze standaard protocollen ook door middel van plugins de mogelijkheid om de point to point oplossingen in hun systeem te integreren. Een ander groot voordeel van een standaard protocol is dat je alle apparaten vanuit een app kunt aansturen en monitoren. En je kunt hele mooie scenario’s maken die je leven in huis echt comfortabel maken en je helpen om energie te besparen.

Enkele voorbeelden van point to point- of op zichzelf staande systemen:

Philips Hue – de Philips Hue is een LED-verlichtingssysteem dat gebruikmaakt van WiFi en waarmee je de kracht, de helderheid en de kleur van de verlichting vanaf je smartphone kunt bedienen. Je kunt ook voor de lichten een alarm instellen waardoor ze geleidelijk aan gaan om je ’s ochtends wakker te maken of dimmen als het tijd wordt om naar bed te gaan. Het kan zelfs de kleuren veranderen om je te waarschuwen, zoals bij verandering van het weer, belangrijke e-mails of als je favoriete sportteam scoort. Terwijl de Hue-lampen een op zichzelf staande oplossing is, die zich uitsluitend beperkt tot de verlichting, hebben een aantal van de meer geavanceerde home control producten een besturingssysteem, dat ook deze geavanceerde verlichting kan controleren.

Belkin WEMO – WEMO is een reeks van producten van Belkin International Inc. waarmee gebruikers, waar ze ook zijn, door middel van een smartphone de controle over hun home-elektronica hebben. Belkin biedt de WEMO Switch, de WEMO Motion Sensor en de WEMO-app voor op je mobiele apparaat. De WEMO Switch kan worden aangesloten op een stopcontact thuis, waardoor die vervolgens kan worden gecontroleerd (aan of uit) met een iOS- of Android smartphone waar de WEMO-app op draait. Dit gebeurt allemaal via een WiFi of een mobiel netwerk. De WEMO Motion Sensor kan overal, zolang deze maar is aangesloten op de WEMO Switch, in huis worden geplaatst. Als dat eenmaal is geïnstalleerd, zal de sensor, als er mensen langslopen, de schakelaar bedienen. De WEMO-app controleert vanaf iedere locatie de switch, zolang het apparaat maar is aangesloten op het internet.

Welk systeem is het beste voor mij?

Dat hangt af van wat je smart home- en huisautomatiseringsdoelen zijn. Zoals je kunt zien, zijn er veel producten en technologieën beschikbaar!

Als je slechts één enkel apparaat in je huis ‘slim’ wilt maken, zoals bijvoorbeeld een thermostaat, een stopcontact of een enkel deurslot, heb je veel keuzes. Een point to point oplossing of een groep van producten zal dan goed voor je werken en kan de snelste en eenvoudigste manier zijn om je doel te bereiken.

Als je overweegt om een groot deel van je huis ‘slim’ te maken, dan ben je waarschijnlijk het beste af met een standaard huisautomatiseringssysteem. Op die manier kun je altijd nog meer producten van verschillende fabrikanten aan je domotica systeem toevoegen.

 

By | 2017-11-12T15:04:50+00:00 September 20th, 2017|Blog Internet of Things|
Mis deze kans niet!
Schrijf je in op onze Smart Home nieuwsflits en maak elke maand kans op een Google Chromecast.

 
Inschrijven
close-link